Ogłoszenie Wójta Gminy Sosnówka
OGŁOSZENIE o podjęciu w gminie Sosnówka uchwały w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla fragmentów obrębów Czeputka, Motwica oraz Pogorzelec w gminie Sosnówka
Wideo-poradniki dla mieszkańców Powiatu Parczewskiego z różnej dziedziny prawa
IX Jarmark Pszczelarski
13 października 2024 Sala gimnastyczna Szkoły Podstawowej Nr 3 w Parczewie ul. Spółdzielcza 7
Zaczynamy od 13:00
Wstęp wolny
Degustacja produktów pszczelich oraz regionalnych wyrobów Możliwość zrobienia zdjęcia w stroju pszczelarza Zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem produktów pszczelich
Program:
13:00 Występ artystyczny dzieci z Niepublicznego Przedszkola Artystyczno-Językowego "Skowronek"
13:15-Prezentacja stoisk
13:30 Prezentacja zastosowania produktów pszczelich w żywieniu człowieka. Wykład dietetyka.
14:00 - Występ Zespołu ludowego "Sona" z Sosnowicy
14:15-Występ Zespołu ludowego "Polesie" z Sosnowicy
14:40-Występ Grupy Akrobatycznej z Parczewskiego Domu Kultury
15:00 - Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego dla dzieci Pszczoła naszym przyjacielem
15:15 Występ Kapeli "Jak Dawniej" z Ostrowa Lubelskiego
16:00-Występ artystyczny dzieci z Publicznego Przedszkola nr 1 w Parczewie
16:20 - Rozstrzygnięcie konkursów: na najlepszy napój miodowy, na najlepszy miód pszczeli oraz na najlepiej przygotowane i zaprezentowane stoisko
16:40 - Występ grup tanecznych ze Studia Tańca "Onnea" z Parczewa
17:20 - Losowanie nagród wśród publiczności
17:30 - Podsumowanie i zakończenie Jarmarku
Informujemy, że miejsce wydarzenia przystosowane jest do potrzeb osób z dysfunkcjami ruchu
W trakcie imprezy będą wykonywane zdjęcia i filmy
Warsztaty kulinarne w ramach Działań Towarzyszących Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową Podprogram 2023
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Podedwórze informuje, że w dniu 04 październik 2024 roku w świetlicy wiejskiej w Podedwórzu odbyły się „Warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych”.
Warsztaty były realizowane ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2021-2027 - Podprogram 2023 przez Lubelski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża.
Po wysłuchaniu wykładu na temat zdrowego odżywiania uczestnicy przyrządzili pełne wartości odżywczych pasty oraz sałatki.
Na zakończenie spotkania prowadząca warsztaty Pani Dietetyk mgr Agnieszka Babkiewicz dokonała chętnym osobom analizy składu ciała z zastosowaniem innowacyjnej technologii bioimpedancji elektrycznej (BIA).