Informujemy, że Podprogram 2018 rozpoczyna się od sierpnia 2018 i będzie trwać do czerwca 2019.
Kryterium dochodowe uprawniające do skorzystania z pomocy tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej 1028 PLN dla osoby w rodzinie.
Natomiast w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz.U. z 2018 r. poz. 1358), od dnia 1 października 2018 r., kryterium dochodowe wynosi odpowiednio:
- 1402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej,
- 1056 PLN dla osoby w rodzinie.
Kwalifikowanie osób i rodzin do uczestnictwa w Programie odbywa się przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydają osobom zainteresowanym skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej.
W Podprogramie 2018 limit artykułów żywnościowych na 1 osobę wynosi 49kg i obejmuje następujące produkty:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 3,60 kg.
- Fasola biała 3,60 kg.
- Koncentrat pomidorowy 1,60 kg.
- Buraczki wiórki 1,05 kg.
- Powidła śliwkowe 1,80 kg.
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny 4,5 kg.
- Makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg.
- Ryż biały 3 kg.
- Kasza gryczana 1,5 kg.
- Herbatniki maślane 0,8 kg.
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 7 l.
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg.
4) Artykuły mięsne
- Szynka drobiowa 3 kg.
- Szynka wieprzowa mielona 2,1 kg.
- Pasztet wieprzowy 0,64 kg.
- Kabanosy wieprzowe 0,36 kg.
- Filet z makreli w oleju 1,7 kg
5) Cukier
- Cukier biały 4 kg.
- Miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg.
6) Tłuszcze
- Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
- Gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Podedwórzu informuje, iż dla beneficjentów korzystających z pomocy żywnościowej w ramach powyższego Programu będą prowadzone w ramach działań towarzyszących: warsztaty psychologiczne, warsztaty kulinarne i warsztaty edukacyjne, w okresie od 1 listopada 2018r. do 28 lutego 2019r.